gykkrendeles(kukac)gmail.com

5Dudás Borászat (Gyöngyös)

A család minden egyes tagja hisz abban, hogy közösen értéket tudnak teremteni; a legelső pillanatoktól kezdve szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy olyan borokat alkossanak, amiket mindenki örömmel fog elfogyasztani. Legyen szó családi összejövetelről, buliról a barátokkal, összebújós romantikus estékről vagy épp egy könnyed nosztalgikus csevegésről. 

Tündérnektár (Gyöngyös)

Tünde és férje a Tündérnektár megálmodója; a legkülönfélébb gyümölcsökből, zöldségekből és gyógynövényekből (melyeket saját kertjükben termesztenek) készítenek hagyományos és különleges lekvárokat, szörpöket, zöldségkrémeket - minimális cukor hozzáadásával és adalékanyag- illetve tartósítószer-mentesen.

Czajner Attila (Ludas)

Üdvözlöm a Kosárközösség tagjait, Czajner Attila vagyok. A Gyöngyösi Vágóhídon tanultam és végeztem el a hentes szakmát, 25 évig dolgoztam alkalmazottként kis vágóhidakon és húsfeldolgozókban. 14 éve kezdtem el az őstermelői tevékenységemet, saját sertésállományom van. Az állatokat hivatalos ellenőrzés mellett vágóhídon vágatom le, majd a feldolgozást a házunk mellett felépített kis üzemben végzem, a családtagjaim segítségével.
Szója-, tartósítószer- és egyéb adalékanyag-mentes termékeket csinálunk. Fő szempontom a házias ízek előállítása adalékanyagoktól mentesen úgy, ahogy a nagyszüleink is csinálták. Nagy figyelmet fordítok a minőség megtartására, termékeimet pedig bükkfa fűrészporral füstölöm. A tartósításhoz nitrites pác-sót használok (nitritet az emberi szervezet is előállít). A nagyüzemek sajnos a nyereség érdekében felhasználnak mindenféle ízfokozót, állományjavítót, térfogatnövelőt, stb., amelyek nagyon károsak az emberi szervezetre. Elvégeztem egy energetizáló-gyógyító tanfolyamot is, ahol sokat tanultam az emberi szervezetről és annak működéséről, azóta még több figyelmet fordítok az egészséges életmódra és -táplálkozásra. Fontos a testünk számára a méregtelenítés, és a méreganyagok kihagyása az étkezésből.
Egyre többen vannak a vevőim között olyanok, akik örülnek a termékeimnek, és már csak ezeket vásárolják; ha nem tudnak venni, inkább nem mennek máshova. Ezúton is elnézést kérek, ha nem jutnak hozzá valamilyen kiválasztott termékhez, mert nincs kapacitásunk nagy mennyiség előállítására hétről hétre, mivel kis családi üzem vagyunk.

Detki Almárium

A Detki Almárium fő tevékenysége a hidegen sajtolt olajok készítése, modern fejlesztésű préstechnológiával. Folyamatosan bővülő választékra, és kiváló minőségre törekszik. Elsősorban sárgabarackmag hatékony törése, és sárgabarackmag olaj készítése volt a célja, de az elmúlt pár évben tökmag-, máriatövismag-, kökénymag-, lenmag-, mák-, dió olajjal bővítette kínálatát. 

Geocit Kalmár Mendel Kft. (Eger)

A sztyeppe típusú magyar tönkölyt az 1950-s években még termesztették Orosházán, Mikóházán. A fennmaradt génanyagokból Dr. Kalmár Mendel Gergely 1985-től, és 2014-től Kollár-Mendel Éva a leírások, rajzok és az élettani hatások, tulajdonságok figyelembe vételével szelektálták azon ősi tönköly vonalakat, amelyek rendelkeznek geodinamikus rendezettséggel és az ember egészségére pozitív hatással bírnak.

Juhász Balázs (Nagyfüged)

              
                  

Balázs őstermelőként termel földiepret, mákot és számos zöldségfélét nagyfügedi kertjében. Frissen végzett kertészmérnökként az általa termesztett növényeknél fontos értéket képvisel a minőség. Tanulmányait jelenleg is mesterképzésen végzi. A földieper és mák mellett különböző hagymafélék elsősorban vörös-, lila és fokhagyma, valamint a manapság meglehetősen népszerű édesburgonya is megtalálható, amelyet sárga, fehér és lila színben is termeszt.

Kontos Eszter (Pálosvörösmart)

Eszter fantasztikusan finom sajtokat, joghurtokat készít tehén- és kecsketejből saját tanyáján, ahol állatait nagy szeretettel gondozza, és ez a szerető odafigyelés jelenik meg termékeiben is.

Kormos Éva (Nagyréde)

Éva és férje, a T-bor Pince tulajdonosa szőlőtermékeket és levendula-készítményeket árul a kosárközösségben, ezenkívül az Éva által készített gyógynövényes párnák, szörpök is kaphatók náluk.

MosóMami (Nagytarcsa)

Radnai Kriszti és férje számára minden a mosódióval kezdődött, amit érdekességképpen mutatott meg nekik egy ismerősük. A mosnivaló csak gyűlt, ahogy a család is gyarapodott, ezért a fürdőszoba laborrá válozott és ez azóta is így van. Ma már együttműködnek olyan alapanyag gyártókkal, akik szintén a kevesebb több elvét vallják, akik nem csak a profitot tartják szem előtt és akikkel hatékony, mégis fenntartható alapanyagokról ötletelhetnek együtt.

Nagy Mónika


Gyógy- és fűszernövény termesztés és feldolgozás tanulmányaim és az elmúlt évek tapasztalatai eredménye a Harmoni készítmények. Egy kicsi rólam: Amikor felnőtt fejjel ismerkedni kezdtem a gyógynövényekkel nem sok ismeretem volt róluk, nem örököltem a tudást, hanem kíváncsiságom vitt egyre beljebb ebbe a világba. Elkezdtem szedegetni a tudás morzsáit. Tanultam és tanulok, mert ez egy véget nem érő folyamat. Amit a teázásról jó tudni: A legjobb a teát mindig frissen készíteni. Langyosan, ízesítés nélkül nyugodtan kortyolgatva elfogyasztani.

Patkó Tészta

                     
Patkó Tészta egyéni vállalkozás, amely 2012 óta működik. A tészta készítése egy hévízgyörki kisüzemben kezdődött. A nyújtott technológiának és a sodrott csigatésztának köszönhetően tudtak fennmaradni és fejlődni. A nyújtott technológiával készült tészta sokkal jobb ízű és sokkal jobb a tapadási felülete a préselt tésztával ellentétben. A tésztakészítésen belül is a sodrott nagycsiga gyártását fejlesztették jobban, így  2014-ben megvásároltak helyben egy asztalos üzemet, amelyet átalakítottak élelmiszergyártó üzemmé. Ennek az üzemnek az engedélyeztetése 2016 őszére megvalósult és mára már saját üzemükben dolgozhatnak.

Pásztói Júlia Malom

A pásztói Júlia Bio Malom egy 160 esztendős, patinás malom. Itt hagyományos módon (transzmissziós meghajtás) működtetett berendezéseken készülnek a termékek, melyekben a régi idők hagyományai és a mai kor kívánalmai ötvöződnek. A bio gabonákból előállított termékek felhasználásával saját fejlesztésű bio késztermékek  is rendelkezésre állnak.

Rapi Mariann (Adács)

A Boróka Műhely kozmetikumai gyümölcsökből, magvakból, diófélékből származó növényi olajok, a legmagasabb minőségű illóolajok és növényi esszenciák gondos kombinációi. A gyógynövények és aromaterápia iránti rajongásból született termékek minden káros és mesterséges anyagtól mentesek, frissen készülnek, szigorúan natúr, teljes értékű összetevőkből.

Sipos Családi Gazdaság (Nagyréde)

                


Mátraalján, falu szélén, saját kézzel, nagy szakértelemmel állítja elő családunk apraja, nagyja, vegyszermentesen a szőlőt, amelyből 100 % sűrű NEKTÁRT készítünk, kíméletes tartósítással, légmentesen lezárva, minden hozzáadott anyagoktól mentesen.

Krisztiánék a kosárközösségben fantasztikusan finom, 100%-os fehér szőlőlevet árulnak, egy különleges és rendkívül egészséges szőlő fajtából. 

Szűcs Márta (Gyöngyössolymos)

Márta és férje, Csaba (Természetadta) méhészete Heves megye déli részén, a Tisza-tó mellett található. A táj szerencsés természeti adottságának, változatos növénytársulásainak köszönhetően többféle fajtamézet és virágport termelnek; mézeik ízvilága hűen tükrözi azt a sokszínűséget, mely e tájra jellemző. A mézek mellett sokféle erdei gombából készítenek őrleményeket.

Telek Pékség (Galgahévíz)


A Telek család péksége 2019-ben ünnepelte 30. születésnapját. Pékségük Galgahévízen működik, de Hatvanban és Budapesten is van boltjuk. Hagyományos, kovászos technológiát alkalmaznak pékáruik készítésekor, régi receptek alapján fatüzelésű kemencében sütnek. Egészséges, ízben és esztétikailag is kiváló minőségű termékekkel büszkélkedhetnek.

Vasas Csaba


               

A Vasas Családi Gazdaság már 25 éve foglalkozik különféle gyümölcsök és zöldségek termelésével. A nálunk is kapható szüretlen almalé is a saját kertjükből származik, melyet 5 literes kiszerelésben tartósítószer mentesen vásárolhatnak meg.